آکنه سرد و گرم و درمان آن در طب سنتی ایران


تست دمای طبیعت

آکنه یکی از شایع ترین بیماری های پوستی و شایع ترین دلیل مراجعه بیماران به متخصصین پوست است. این مشکل یک بیماری پوستی مزمن و التهابی است که باعث ایجاد لک و جوش به خصوص روی صورت، شانه ها، پشت، گردن، سینه و بازوها می شود.

آکنه شایع ترین عارضه پوستی است که اکثر افراد در طول زندگی خود آن را تجربه می کنند. اگرچه این امر عمدتاً بر نوجوانانی تأثیر می گذارد که تحت تأثیر تغییرات هورمونی هستند، بسیاری از افراد هنوز در بزرگسالی دچار آکنه می شوند. این بیماری در دختران 14 تا 17 ساله و در پسران 16 تا 19 ساله شایع تر است. این می تواند خفیف (کُرک های گاه به گاه)، متوسط ​​(التهاب) یا شدید (برجستگی ها و کیست های سخت) باشد. جای زخم می تواند برای همیشه روی پوست بماند. درمان نیز به شدت بیماری بستگی دارد.

تشخیص یک تشخیص بالینی است. یعنی پزشک بیمار شاکی از عارضه پوستی را معاینه و بر نوع ضایعات نظارت می کند و ضمن تشخیص بیماری و شدت آن، پروتکل درمانی لازم را برنامه ریزی می کند. تشخیص آکنه برای پزشکان، به ویژه متخصصان پوست، آسان است. اگر پزشک صورت بیمار را معاینه کند، بیش از هر چیز دیگری برای تشخیص بیماری قصد دارد شدت بیماری را ارزیابی کند.

آکنه
آکنه

انواع آکنه بر اساس مکتب طب سنتی و مهمترین رژیم غذایی در آنها

طب متعارف مدت‌هاست که اثرات عوامل ارثی و هورمونی و همچنین عوامل احساسی بر روی آکنه را تشخیص داده است، اما تحقیقات جدید در دهه گذشته نیز این بیماری را با برخی غذاها مرتبط می‌داند، مانند مطالعاتی که نشان می‌دهد مصرف شیر و محصولات لبنی می‌تواند باعث بدتر شدن آکنه شود. و- همچنین کربوهیدرات هایی که محتوای کمی دارند قند خون غلات (مانند سیب زمینی، شربت های بسیار شیرین، عسل و نان سفید) در بدتر شدن آن موثر هستند.

شاخص گلیسمی

مطالعات نشان می دهد که وقتی صحبت از تأثیر کربوهیدرات ها بر قند خون می شود، نه تنها میزان کربوهیدرات هایی که مصرف می کنید، بلکه منبع آنها نیز بسیار مهم است. برخی از غذاها باعث افزایش سریع قند خون بعد از غذا می شوند، اما برخی دیگر منجر به کاهش و کاهش تدریجی قند خون می شوند. اندازه گیری نرخی که غذا با آن قند خون را به اوج می رساند، شاخص گلیسمی یا GI نامیده می شود.

اعداد شاخص گلیسمی به چه معناست؟

اعداد شاخص گلیسمی به چه معناست؟غذاهای پر کربوهیدرات از 1 تا 100 متغیر است که نشان دهنده تأثیر گلوکز خالص بر بدن است. هرچه GI غذا کمتر باشد، کندتر به اوج خود می رسد. نحوه پخت غذا (مانند سرخ کردن یا پختن) نقش مهمی در GI غذا دارد. شاخص گلیسمی غذا به سه گروه تقسیم می شود.

  • پایین: کمتر از 55
  • میانگین: بین 55 تا 70
  • بالا: 70

مواد غذایی با شاخص گلیسمی بالا عبارتند از:

  • نان سبوس دار
  • برنج قهوه ای
  • لوبیا و عدس خشک
  • جوی دوزر
  • سیب زمینی شیرین
  • محصولات لبنی
  • پرستو و پرتغال

گوشت و چربی کربوهیدرات کمی دارند و در GI طبقه بندی نمی شوند. وقتی شاخص گلیسمی همراه با تعداد کربوهیدرات ها در نظر گرفته شود، بررسی GI غذا به تثبیت قند خون در طول روز کمک می کند. به هر حال، هر چه GI بالاتر باشد، باید کمتر مصرف کنید. برعکس، شما می توانید غذاهایی با GI پایین تر بدون افزایش قند خون مصرف کنید. برای اینکه سطح قند خون خود را نزدیک به نرمال نگه دارید، می توانید بیشتر از گروه غذایی با GI پایین مصرف کنید. جالب اینجاست که بیش از هزار سال پیش دانشمندان فرزانه ایرانی می دانستند که بیماری های پوستی مانند آکنه با تغذیه مرتبط است و از این رو برای پیشگیری و درمان آن اقدامات غذایی را توصیه می کردند. حال با نگاهی کاربردی به ارتباط این بیماری با تغذیه از نظر طب ایرانی.

از نظر مکتب طب سنتی، آکنه ها را می توان از نظر ظاهر و علائم به دو دسته اصلی تقسیم کرد، البته اشکال دیگری از این بیماری وجود دارد که باید توسط متخصص طب سنتی تشخیص داده شود.

1: آکنه داغ

این جوش ها ملتهب، قرمز روشن هستند و گاهی اوقات می توانند ترشحات زرد آبکی ایجاد کنند. این جوش‌ها معمولاً باعث سوزش و سوزش می‌شوند و اگر فرد با نوک انگشت به آن‌ها دست بزند، احساس مالیدن سوزن یا خار روی پوستش می‌شود. اگر این جوش ها فشرده و دستکاری نشده باشند، معمولا جای زخم بزرگی باقی نمی ماند و لکه دار می شوند، اما جای زخم آنها ممکن است عمیق تر از آکنه های نوع اول باشد.

نوع گرم این بیماری ناشی از تجمع مواد پوسیده پوست با طبیعت گرم است. بسیاری از افراد مبتلا به آکنه گرم و خشک اضافه وزن دارند و از نفخ و سنگینی معده و همچنین سوء هاضمه و رفلاکس رنج می برند که معمولاً به دلیل سرمای شدید و مرطوب بودن معده ایجاد می شود.

بنابراین علائم هر دو داروی ضد روان پریشی در پوست، معده و بدن این افراد وجود دارد که به نظر می رسد درمان هر یک با درمان دیگر منافات دارد و بسیاری از بیماران نیز از درمان های نامناسب، نامناسب و سطحی رنج می برند. درمان جوش های گرم و خشک در بدن سرد و مرطوب دارای پیچیدگی ها و ظرافت هایی است که پزشک حاذق و حاذق به آن واقف است.

2: آکنه سرد

این دسته شامل آکنه هایی است که کمی ملتهب، سفید یا سفید مایل به خاکستری، بدون قرمزی یا حاشیه، یا فقط قرمزی خفیف هستند. این جوانه ها محدب هستند، اما حتی اگر بزرگ باشند، تیز و نوک تیز نمی شوند، اما وقتی با ذره بین دیده می شوند، تپه ای و کم ارتفاع هستند.

چنین آکنه ای معمولاً بدون درد، خارش و خارش در صورت عدم درمان است، اما می تواند در لمس خفیف دردناک باشد. ناحیه اسکار آکنه بزرگتر و فشرده تر از نوع دوم است و به احتمال زیاد کدر می شود، اما معمولاً بدون دستکاری آویزان نمی شود. این بیماری به دلیل تجمع زباله های طبیعت سرد است.

اکنون به اقدامات احتیاطی غذایی برای آکنه های گرم و سرد می پردازیم:

پرهیز از رژیم غذایی برای آکنه داغ

  • شیرینی های تند، غلیظ و چسبناک برای جوش های داغ نامناسب در نظر گرفته می شوند. خرما، باقلوا، سوهان، زردچوبه، زولبیا، بامیه و بیشتر شیرینی ها از جمله آنهاست. مصرف عسل به تنهایی برای این نوع آکنه مناسب نیست، اما می توان از آن به عنوان نعنای عسل ترشی (تهیه شده از انگور طبیعی یا سرکه سیب) برای کاهش علائم جوش های داغ استفاده کرد.
  • مصرف برخی آجیل ها و آجیل ها در جوش های داغ ممنوع است، به ویژه گردو، پسته، بادام زمینی، بادام هندی و انجیر خشک. آجیل شور و بو داده برای این نوع آکنه مضرتر است.
  • مصرف ادویه ها و چاشنی های تند قرمزی، خارش و سوزش این نوع آکنه را تشدید می کند، بنابراین مصرف خردل، فلفل سیاه، زنجبیل و ادویه های تند در این نوع آکنه ممنوع است.
  • سبزیجاتی مانند تره و پیاز و سیر و پیاز نیز برای این نوع آکنه مضر هستند.

شاید کمی عجیب به نظر برسد که بسیاری از بیماران مبتلا به آکنه داغ به سراغ این غذاها می روند و می گویند که عاشق خوردن شیرینی و ادویه هستند و اغلب در مصرف آن زیاده روی می کنند. بسیاری از آنها در آشفتگی سایت ها و کانال های افراد ناآگاه درباره سیر یا عسل یا زنجبیل می خوانند و غالباً عواقب ناخوشایندی دارند و برخی مثلاً معتقدند که اثرات آنتی اکسیدانی یا ضد باکتریایی این غذاها برای آنها مفید خواهد بود.

اما واقعیت بالینی این است که نه اشتهای افراد به برخی غذاها دلیل مفید بودن آنها برای بیماری است و نه برخی از اثرات ضدباکتریایی سیر و پیاز و در آزمایشگاه دلیلی برای مصرف آنها به طور کامل و بدون غذا است. ملاحظات در بیماری هایی مانند آکنه یا سایر بیماری های باکتریایی.

بیماران زیادی را می بینیم که مدت هاست به دلیل همین آموزش های غلط و ضعیف دچار عوارض طولانی مدت شده اند.

پرهیز از آکنه سرد

  • توصیه به نوشیدن آب زیاد بدون تشنگی واقعی یک خرافات شبه علمی است که بسیاری از مردم معتقدند در درمان این بیماری نیز مفید است. نوشیدن بدون تشنگی نه تنها برای کاهش جوش های سرد مفید است، بلکه در نهایت سفتی و حجم آکنه را افزایش داده و درمان را پیچیده می کند.
  • مصرف شیر سرد به خصوص صبح ها با معده خالی می تواند این نوع را بدتر کند. کسانی که علاوه بر آکنه سرماخوردگی از نفخ و سوء هاضمه رنج می برند بهتر است این توصیه را جدی تر بگیرند.
  • مصرف ماست به خصوص همراه با غذا باید قطع شود. مصرف ماست با غذاهای چرب یا غذاهای خمیری مانند ماکارونی یا گربه نتایج ناخوشایندتری دارد.
  • ماست و خیار در همه این موارد کمتر از خود ماست مناسب هستند و البته بدتر از آن در زمستان مصرف می شود.
  • مصرف غذاهای خمیری و چسبناک مدت زمان آکنه سرد را افزایش داده و درمان را پیچیده می کند.
  • اینها شامل غذاهایی مانند هلیوم، سوپ های پرچرب، پیتزا، لازانیا، پاستا، شیرینی و باگت است.
  • موز نارس یا نارس را نباید زیاد خورد.
  • نوشیدن سرکه و آبگوشت به خصوص اگر تمیز و با معده خالی مصرف شود توصیه نمی شود، اما عسل جعفری که ترش نیست همراه با داروهای مناسب می تواند مفید باشد.

نکته آخر اینکه:

رژیم غذایی توصیه شده می تواند در کاهش شدت بیماری بسیار موثر باشد، اما برای درمان جامع بر اساس طب سنتی، وضعیت سینوس ها، رحم، روده، معده، کبد و مجاری صفراوی و … و مشکلات روحی و روانی بیمار است. باید در ارزیابی و ارائه درمان مناسب برای هر یک از اختلالات زمینه ای.

برای کاهش فشار خون و کاهش التهاب در بیماری هایی مانند آکنه و پسوریازیس می توان به جای غذا یا تنقلات گیلاس رسیده (شیرین و ترش) مصرف کرد. در کم خونی، بیماری های اهریمنی، آکنه التهابی، اگزما، پسوریازیس و طاعون دهان از شیرینی های مضر هستند. ارزان ترین مربا در این شرایط مربای برنج با دانه خرفه است.

توسط دکتر مجید انوشیروانی، دکترای طب سنتی

تست دمای طبیعت

دیدگاهتان را بنویسید