خواص ریشه گیاه کنجک – ماهیت مرجع طب سنتی


تست مزاج

معرفی گیاه کانک

Konjac گیاهی است که برای تهیه مکمل های فیبر بالا، ژله و آرد استفاده می شود. زنجبیل به طور سنتی در غذاهای ژاپنی و طب چینی استفاده می شود. گیاه کانک دارای ریشه نشاسته ای است. این بخشی از گیاه است که به عنوان افزودنی غذا و آرد و فیبر استفاده می شود.

  • آرد کونجاک: برای تهیه رشته فرنگی با آسیاب کردن دانه های خشک کنجاک به آرد می توان از آن استفاده کرد.
  • ژله کنجاک: پس از فرآوری بیشتر می توان از آرد کنجاک برای تهیه ژله یا صمغ استفاده کرد که می تواند جایگزین ژلاتین برای خوردن شود.
  • فیبر محلول از konjac: هنگامی که ژله konjac بیشتر خالص می شود، می توان آن را به فیبر محلول تبدیل کرد که به عنوان یک مکمل غذایی استفاده می شود.

منشا کنجکاوی

این گیاه بومی مناطق گرمسیری است. در آسیای جنوب شرقی یعنی ژاپن، جنوب چین و اندونزی کشت می شود.

گلوکومانان چیست؟

گلوکومانان از گیاه رازیانه، به ویژه از ریشه گیاه به دست می آید. قسمت خوراکی گیاه کانک ریشه آن است که پودر گلوکومانان از آن استخراج می شود. غده دارای شکل بیضی است. برای تبدیل ریشه کانک به ماده خوراکی ابتدا آن را خشک کرده و سپس پودر می کنند. محصول نهایی یک فیبر خوراکی به نام کنک میل است که به عنوان پودر گلوکومانان نیز شناخته می شود. کانک خشک شده حاوی حدود 40 درصد صمغ گلوکومانان است. کژانگ بسیار کم کالری و سرشار از فیبر است.

پودر گلوکومانان بسیار خوشمزه است و می توان آن را به پاستا اضافه کرد. گلوکومانان خشک شده می تواند 50 برابر بیشتر آب جذب کند. از نظر شیمیایی، فیبر گلوکومانان از مانوز و گلوکز تشکیل شده است. در مقایسه با سایر الیاف خوراکی، این ماده دارای بالاترین ویسکوزیته و وزن مولکولی است. وقتی پودر گلوکومانان خشک را در آب می ریزید، متورم شده و به ژل تبدیل می شود. برخی از باکتری های مفید روده مانند Aerobacter mannaolyticus، Clostridium butyricum و Clostridium beijerinckii قادر به تجزیه گلوکومانان به دی ساکارید و در نهایت گلوکز و مانوز هستند.

فیبر غذایی جزء غیر قابل هضم گیاهان و کربوهیدرات ها است. این مواد در تمام غذاهای گیاهی مانند میوه ها، سبزیجات، غلات، دانه ها و حبوبات وجود دارد. به طور کلی فیبر به دو دسته محلول در آب و نامحلول تقسیم می شود، فیبر محلول روند هضم را کند می کند و به جذب ریزمغذی ها از غذاهای مصرفی کمک می کند. از طرفی فیبر نامحلول باعث افزایش حجم مدفوع و عبور سریع مواد غذایی دفع شده از دستگاه گوارش می شود.

گلوکومانان یک فیبر طبیعی و محلول در آب است. گلوکومانان در مکمل های تجاری و محصولات غذایی مانند پاستا، آرد و رشته فرنگی استفاده می شود.

Conjugation خواص

مردم ساکن در شرق آسیا هزاران سال است که از فیبر کانک در طب سنتی استفاده می کنند. مردم بومی چین از کنجک برای درمان آسم، درد قفسه سینه، سرفه، فتق، سوختگی و بیماری های پوستی استفاده می کردند. تحقیقات مدرن و علمی نشان می‌دهد که کانک یا گلوکومانان می‌تواند به میزان قابل توجهی کلسترول پلاسما را کاهش دهد، متابولیسم کربوهیدرات را بهبود بخشد، روده‌ها را تحریک کند و از سلامت روده بزرگ حمایت کند.

کونجک خواص زیادی دارد که در ادامه به آنها می پردازیم. این خواص به مقدار زیاد گلوکومانان، فیبر غذایی محلول در گیاه کانک مربوط می شود.

یکی از راه هایی که می تواند به بیماران دیابتی کمک کند، کند کردن روند طبیعی تخلیه معده است. این امر منجر به جذب تدریجی قند و کاهش سطح قند خون بعد از غذا می شود.

مطالعات کمی در Diabetes Care منتشر شده است، اما همه آنها اثرات بسیار مثبت فیبر کنجیک را نشان می دهند. در این مطالعات، به افرادی که معمولا با رژیم غذایی کم چرب و دارو درمان می شدند، کراکرهای حاوی فیبر کنجک داده می شد. به طور کلی، محققان به این نتیجه رسیدند که افزودن فیبر کنجیک به رژیم معمول خود می‌تواند کنترل قند خون، پروفایل چربی خون و فشار خون سیستولیک را در بیماران دیابتی بهبود بخشد. آنها معتقدند که فیبر کانک می تواند اثربخشی درمان های مرسوم مورد استفاده برای دیابت نوع 2 را بهبود بخشد.

به طور کلی، محققان به این نتیجه رسیدند که فیبر کنجیک در پیشگیری و درمان هیپرگلیسمی بسیار مفید است. هایپرگلیسمی یا قند خون بالا معمولا در افراد دیابتی دیده می شود. این وضعیتی است که در آن میزان قند خون افزایش می یابد.

فیبر گلوکومانان به عنوان یکی از موثرترین فیبرها شناخته می شود و در دسته فیبرهای محلول در آب قرار می گیرد. این فیبر توانایی بالایی در جذب آب در معده دارد. با این عملکرد، فیبرهای گلوکومانان حجیم می شوند و می توانند بخشی از معده را پر کنند. این عملکرد را می توان با افزودن مقدار کمی از این الیاف به یک لیوان آب مشاهده کرد که در این صورت الیاف گلوکومانان تبدیل به ژله شده و حجم پیدا می کنند. از این خاصیت گلوکومانان در مکمل های کاهش وزن استفاده می شود. خواص گلوکومانان در رابطه با کاهش وزن:

    1. کالری محدود در این فیبر.
    2. حجم در معده و ایجاد احساس سیری در معده و در نتیجه کاهش مصرف غذا همراه با غذا. خواص امولسیون کنندگی گلوکومانان آن را وادار به هضم و انبساط در معده می کند که می تواند باعث ایجاد احساس سیری، سرکوب اشتها و کاهش میل به غذاهای ناسالم شود.
    3. کند شدن تخلیه معده و در نتیجه ایجاد احساس سیری.
    4. کاهش جذب پروتئین و چربی (مشابه سایر فیبرهای محلول در آب). فیبر در تغذیه باکتری های مفید روده نقش دارد و توسط این باکتری ها به اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه مانند بوتیرات تبدیل می شود که در برخی از مطالعات حیوانی نشان داده شده است که از بدن در برابر جذب چربی محافظت می کند.

کلسترول بالا به این معنی است که افراد بیشتر در معرض ابتلا به بیماری قلبی یا سکته هستند. فیبر محلول برای کنترل کلسترول و وزن توصیه می شود. استفاده از گلوکومانان تأثیر کلیدی بر کلسترول، کلسترول LDL، تری گلیسیرید و همچنین بر وزن بدن و قند خون ناشتا دارد. با این حال، بر کلسترول HDL یا فشار خون تأثیر نمی گذارد.

یبوست یک مشکل رایج است که معمولاً به دلیل رژیم غذایی کم فیبر، کم آبی بدن و عدم فعالیت بدنی ایجاد می شود. گلوکومانان ممکن است برای درمان یبوست مفید باشد. هنگامی که به عنوان یک پری بیوتیک مصرف شود، برای تقویت حرکات روده سالم مفید است. گلوکومانان به عنوان یک ملین طبیعی در بدن عمل می کند.

گلوکومانان حرکت روده را 30 درصد در بزرگسالان افزایش می دهد. مکمل فیبر غذایی محلول باعث بهبود سلامت روده در افراد مبتلا به یبوست می شود.

فیبر می تواند حرکات روده را از طریق سه مکانیسم افزایش دهد:

    1. افزایش محتویات روده بزرگ
    2. تحریک حرکات روده بزرگ
    3. افزایش رشد بیفیدوباکتری ها و لاکتوباسیل ها (باکتری های مفید در دستگاه گوارش)
  1. پوست

گلوکومانان به عنوان یک درمان موضعی آکنه مفید است.

گلوکومانان همچنین به بدن کمک می کند تا زخم ها را سریع تر بهبود بخشد. زیرا باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شوند.

گلوکومانان
گلوکومانان

اقدامات احتیاطی و موارد منع مصرف Konjac

  • همانطور که گفته شد گیاه کانک و مکمل های آن باعث حرکات معده و روده می شود و افرادی که پس از مصرف آن دچار اسهال و نفخ می شوند نگران نباشند زیرا این یک امر طبیعی است.
  • از طرفی عوارض ناشی از مصرف گلوکومانان زیاد نیست اما خطرناک ترین آنها یعنی خفگی می تواند اجتناب ناپذیر باشد. اگر گلوکومانان قبل از رسیدن به معده حجیم شود، می تواند باعث انسداد در گلو، مری یا خفگی شود. برای جلوگیری از این امر، باید 1-2 لیوان آب یا مایعات دیگر پس از مصرف مکمل حاوی گلوکومانان بنوشید.
  • هرگز محصول گلوکومانان را بدون آب مصرف نکنید.
  • یکی از عوارض جانبی گلوکومانان کاهش قند خون است. اگر دیابت دارید و گلوکومانان مصرف می کنید، باید سطح قند خون خود را به دقت کنترل کنید. زیرا ممکن است سطح قند خون شما کاهش یابد. مصرف این ماده با داروی کاهنده قند خون نیز می تواند باعث کاهش سطح قند خون شود.
  • به دلیل تأثیر این ماده بر قند خون، حداقل دو هفته قبل از عمل از مصرف آن خودداری کنید.
  • اگر باردار یا شیرده هستید، بهتر است از محصولات حاوی گلوکومانان استفاده نکنید. زیرا ایمنی استفاده از آنها در این شرایط هنوز ثابت نشده است. اگر هر گونه بیماری زمینه ای دارید یا دارو مصرف می کنید، قبل از مصرف گلوکومانان با پزشک خود مشورت کنید.
  • پودر حاوی این ماده را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید.
  • گیاه شنبلیله می تواند خطر ابتلا به کم خونی را به خصوص در کودکان افزایش دهد و دلیل آن جذب بالای آب در بدن است.
  • گلوکومانان همچنین ممکن است جذب داروهای خوراکی مانند سولفونیل اوره (یک دسته از داروهای کاهش قند خون مانند گلیپیزید) را کاهش دهد. برای جلوگیری از این امر، داروها باید چهار ساعت بعد یا یک ساعت قبل از گلوکومانان مصرف شوند.
اسب
اسب

غذاهای پری بیوتیک مطمئنا برای سلامت روده و سلامت کلی ضروری هستند. پری بیوتیک هایی مانند گلوکومانان، سیر، جیکاما و کنگر فرنگی حاوی فیبرهای غیر قابل هضم مختلفی هستند. گلوکومانان، مانند همه پری بیوتیک ها، از قسمت بالایی دستگاه گوارش عبور می کند و در آنجا غیرفعال می ماند، زیرا بدن انسان نمی تواند آن را به طور کامل تجزیه کند. اما وقتی پری بیوتیک ها به روده بزرگ می رسند، توسط میکرو فلور روده تخمیر می شوند و پروبیوتیک ایجاد می کنند.

پودر ریشه Konjac یک پری بیوتیک است که باکتری های مفید روده را تغذیه می کند. مکمل گلوکومانان باعث افزایش غلظت پروبیوتیک ها و پروبیوتیک های خاص مانند بیفیدوباکتریوم و لاکتوباسیلوس در بدن می شود.

تعریف پری بیوتیک ها و تفاوت آن ها با پروبیوتیک ها را می توانید در مقاله ای به همین نام در سایت طبایی بخوانید.

منبع: تیم تولید محتوای طبایی

جزوه جامع خلق و خوی طبیعت

دیدگاهتان را بنویسید