عنصر روی در طب سنتی


تست مزاج

معرفی عنصر روی

روی یک ماده معدنی کمیاب است که نقش حیاتی در بدن ما دارد. از آنجایی که بدن ما به طور طبیعی روی تولید نمی کند، باید آن را از طریق غذا یا مکمل ها به دست آوریم.

بهتر است مقدار روی مورد نیاز بدن را فقط از طریق رژیم غذایی تامین کنید. برخی افراد یا به دلایلی جذب روی در بدنشان کم است و یا به روی بیشتری نیاز دارند که باید از طریق مکمل های غذایی آن را تامین کنند.

زنان شیرده و باردار و افرادی که به طور منظم ورزش می کنند نیاز به دریافت روی بیشتری نسبت به سایر افراد دارند و اگر میزان روی دریافتی کافی نباشد دچار کمبود روی و عوارض ناشی از آن می شوند. اگر مکمل مصرف می کنید، بهتر است فرم های قابل جذب مانند سیترات روی یا روی گلوکونات را انتخاب کنید.

از اکسید روی که جذب ضعیفی دارد خودداری کنید. مصرف توصیه شده روی 8 میلی گرم در روز برای زنان و 11 میلی گرم در روز برای مردان است.

گروه های زیر در معرض کمبود روی هستند

  • افراد مبتلا به بیماری های گوارشی.
  • افراد مبتلا به کم خونی سلول داسی شکل.
  • زنان باردار و شیرده.
  • نوزادانی که فقط با شیر مادر تغذیه می شوند.
  • گیاهخواران
  • افرادی که دچار سوء تغذیه هستند، از جمله کسانی که از بی اشتهایی یا پرخوری رنج می برند.
  • افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیه.
  • افرادی که به الکل معتاد هستند.

چه کسی به روی بیشتر نیاز دارد؟

  • زنان باردار یا شیرده.
  • بیماران مبتلا به بیماری های کبدی و کلیوی، دیابت، کم خونی.
  • ورزشکاران حرفه ای
  • افرادی که عفونت یا سوختگی دارند.
  • بیماران سرطانی
  • افراد مبتلا به نورودرماتیت و پسوریازیس و زخم های پوستی.

نقش روی در بدن انسان

روی در بسیاری از فرآیندهای بدن ما مانند فرآیندهای ژنی، واکنش های آنزیمی، عملکرد سیستم ایمنی، سنتز پروتئین، سنتز DNA، بهبود زخم، رشد و تکامل نقش دارد.

  • روی دومین ماده معدنی مهم بدن بعد از آهن است و در هر سلولی وجود دارد.
  • روی برای فعالیت بیش از 300 آنزیم که در متابولیسم، هضم، عملکرد اعصاب و بسیاری از فرآیندهای دیگر نقش دارند، مورد نیاز است.
  • روی برای رشد و عملکرد سلول های ایمنی ضروری است.
  • این ماده معدنی برای سلامت پوست، سنتز DNA و تولید پروتئین نیز ضروری است.
  • روی به دلیل نقشی که در فرآیند تقسیم سلولی دارد، نقش اساسی در رشد و تکامل بدن دارد.
  • روی برای حس چشایی و بویایی ما نیز ضروری است. از آنجایی که یکی از آنزیم های مهم برای طعم و بوی مناسب به این ماده غذایی بستگی دارد، کمبود روی می تواند توانایی چشایی یا بویایی ما را کاهش دهد.
  • روی سلول های ایمنی خاص را تحریک می کند و استرس اکسیداتیو را کاهش می دهد. استرس اکسیداتیو باعث آسیب به بافت چربی و DNA و پروتئین های بدن می شود.
  • پوست ما حاوی مقدار نسبتا زیادی روی در بدن است. در حالی که کمبود روی می تواند بهبود زخم را کند کند، مکمل های روی می توانند بهبود زخم را تسریع کنند.
  • یکی از کاربردهای روی برای درمان سوختگی ها و زخم ها و سایر آسیب های پوستی است.
  • روی نقش مهمی در سنتز کلاژن دارد.
  • روی به طور قابل توجهی خطر ابتلا به بیماری های مرتبط با افزایش سن مانند ذات الریه، عفونت و دژنراسیون ماکولا وابسته به سن (AMD) را کاهش می دهد. (دژنراسیون ماکولا وابسته به سن یا دژنراسیون ماکولا یک بیماری چشمی است که معمولاً در سن 60 سالگی شروع می شود و به مرور زمان ماکولا یا قسمت مرکزی شبکیه آسیب می بیند و در نتیجه فرد دچار اختلالات بینایی می شود).
  • سالمندانی که مکمل های روی مصرف می کنند به خوبی به واکسن آنفولانزا پاسخ می دهند. مصرف مکمل روی در این افراد خطر ابتلا به ذات الریه را کاهش می دهد و عملکرد ذهنی آنها را افزایش می دهد.
  • آکنه به دلیل مسدود شدن غدد تولید کننده روغن، باکتری ها و التهاب ایجاد می شود. مطالعات نشان می دهد که درمان موضعی و خوراکی روی می تواند با کاهش التهاب، جلوگیری از رشد باکتری های آکنه و سرکوب فعالیت سبوم به طور موثری آکنه را درمان کند.
  • روی سطح پروتئین های التهابی خاصی را در بدن کاهش می دهد. این پروتئین ها نقش مهمی در بیماری های مزمن مختلف مانند بیماری های قلبی، سرطان و افسردگی دارند.
منابع طبیعی روی
منابع طبیعی روی

منابع روی برای بدن

روی به طور طبیعی در طیف گسترده ای از غذاهای گیاهی و حیوانی یافت می شود. برخی از غذاهایی که حاوی روی نیستند با اشکال مصنوعی روی مانند غلات (کورن فلکس)، تنقلات و آرد غنی می شوند. علاوه بر این، مکمل‌های روی یا مکمل‌های حاوی چندین ماده مغذی که حاوی روی نیز هستند، می‌توانند منبع خوبی از روی باشند. به دلیل نقشی که در عملکرد سیستم ایمنی دارد، روی به برخی از اسپری‌های بینی، قرص‌های پاستیل و سایر داروهای طبیعی سرماخوردگی اضافه می‌شود.

صدف، خرچنگ، خرچنگ، خرچنگ، میگو، گوشت گاو، بره، جگر گاو و گوساله، بوقلمون، مرغ، ماهی چرب، ماهی قزل آلا، ساردین، سالمون، نخود فرنگی، عدس، لوبیا سیاه، لوبیا قرمز، لوبیا لیما، شکلات تلخ، تخم کدو تنبل تخمه هندوانه، دانه کتان، کنجد، بادام زمینی، بادام هندی، دانه شاهدانه، شیر، ماست، پنیر، زرده تخم مرغ، جو دوسر، کینوا، برنج قهوه ای، قارچ، کلم، نخود فرنگی، اسفناج، مارچوبه، سیر و چغندر حاوی روی هستند.

محصولات حیوانی، مانند گوشت و صدف، حاوی مقادیر زیادی روی هستند که بدن ما به راحتی می تواند آن را جذب کند.

روی موجود در منابع گیاهی مانند حبوبات و غلات کامل به دلیل سایر ترکیبات گیاهی که از جذب آن جلوگیری می کنند، با کارایی کمتری توسط بدن ما جذب می شود.

علائم و عوارض کمبود روی در بدن

علائم و عوارض کمبود نسبی روی عبارتند از: اسهال، کاهش ایمنی، نازک شدن و ریزش مو، کاهش حس چشایی، شب کوری، نقص در سیستم عصبی، اختلال در رشد و نمو به ویژه در کودکان، اختلال در رشد سیستم عصبی به ویژه در کودکان و نوزادان، از دست دادن اشتها، اختلالات خلقی (مانند افسردگی، اسکیزوفرنی و پرخاشگری)، اختلال حافظه، خشکی پوست، پوکی استخوان، از دست دادن دندان، بیماری تیروئید، مشکلات باروری، تاخیر در بلوغ، و اختلال در بهبود زخم و ضایعات پوستی.

باروری و بارداری به وجود روی در بدن بستگی دارد. عدم فعالیت بیضه ها در مردان و تخمدان ها در زنان و کمبود اسپرم می تواند به دلیل کمبود روی در بدن باشد که در نهایت منجر به ناباروری خواهد شد.

ایجاد لکه های سفید روی ناخن و تغییر شکل ناخن ها می تواند به دلیل کمبود روی در بدن باشد.

گیاهخواران برای تامین عنصر روی مورد نیاز بدنشان چه غذاهایی باید بخورند؟

  • در میان حبوبات، عدس و لوبیا سفید آنها منابع خوبی از روی در نظر گرفته می شوند. البته، لپه ها خالی از این ماده مغذی نیست. گیاهخواران می توانند برای دریافت روی مورد نیاز خود، این غذاها را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانند. به طور کلی حبوبات جایگزین خوبی برای گوشت قرمز هستند.
  • البته باید توجه داشت که این غذاها حاوی اسید فیتیک هستند که در جذب کامل روی اختلال ایجاد می کند. در واقع باید گفت روی موجود در غذاهای گیاهی کمتر از روی موجود در غذاهای حیوانی جذب بدن می شود. بنابراین مصرف عدس راه خوبی برای جذب روی است.
  • لوبیاهای قرمز منبع عالی روی است. این نوع لوبیا همچنین سطح قند خون شما را در حالت طبیعی نگه می دارد، به شما انرژی می دهد و شما را برای مدت طولانی سیر نگه می دارد بدون اینکه بعداً دچار افت انرژی شوید.
  • نان آرد کامل نان سبوس دار نانی که با آرد سبوس نگرفته پخته باشند 5 میلی گرم روی در هر 100 گرم بدن را تامین می کند. اما از آنجایی که این روی نیز بخشی از منابع گیاهی است، کمتر جذب بدن می شود.
  • اگرچه معروف است بذر کتان این به دلیل وجود امگا 3 و فیبر است، اما مقادیر خوبی روی نیز در آن وجود دارد. به خاطر داشته باشید که این غذایی است که نمی توانید مقدار زیادی از آن را در یک وعده بخورید، اما می توانید از آن به عنوان بخشی از برنامه غذایی برای دریافت روی استفاده کنید. دانه های کتان را روی غذاها بپاشید تا مواد مغذی آنها را تقویت کنید، یا می توانید آنها را به سوپ یا اسموتی اضافه کنید.
  • سیر فهرست بلندبالایی از خواص دارویی دارد که یکی از مهم ترین آن ها محتوای نسبتا بالای روی آن است. لازم به ذکر است که استفاده از آن در آشپزی مقدار زیادی روی مورد نیاز بدن را تامین نمی کند، اما می تواند موثر باشد و بخشی از نیاز روزانه را تامین کند. سیر همچنین دارای خواص پاک کنندگی است و از دیرباز به دلیل اثرات ضد سرطانی و سلامت قلب آن شناخته شده است.
  • دانه کدو تنبل نه تنها فراوان است، بلکه فواید دیگری نیز برای بدن شما فراهم می کند. به عنوان مثال، به شما کمک می کند شب بهتر بخوابید، مقداری امگا 3 به شما می دهد و قند خون شما را در سطح مناسب نگه می دارد.
  • تخمه هندوانه ما معمولا آن را از دهان خود بیرون می آوریم و دور می اندازیم. اما اگر دانه‌های هندوانه را خشک و حتی برشته کنید، می‌توانید منبع خوبی از روی و همچنین چیزهای مفید دیگری مانند پروتئین، منیزیم، چربی‌های سالم و انواع ویتامین‌های B برای بدن خود دریافت کنید.
  • سالاد حاوی اسفناج یک راه آسان برای شروع دریافت روی بیشتر در رژیم غذایی شماست.
  • لوبیا لیما این به میزان قابل توجهی سطح روی را در بدن شما افزایش می دهد و فیبر، پروتئین، فولات، آهن و منیزیم را به رژیم غذایی شما اضافه می کند.
  • بادام زمینی زینک زیادی دارد و می توان از آن به عنوان میان وعده استفاده کرد. به جای آن می توانید از کره بادام زمینی نیز استفاده کنید.
  • شما با خوردن شکلات مقداری روی دریافت می کنید، اما شکلات شیرین نیز کالری بالایی دارد، بنابراین بهتر از شکلات تلخ استفاده کنید.
  • با خوردن نخود فرنگی شما مقدار مناسب روی، فیبر و پروتئین را بدون دریافت کالری زیاد دریافت خواهید کرد.
  • برنج قهوه ای جایگزین خوبی برای برنج سفید است زیرا دارای شاخص گلیسمی (شاخص گلوکز) کمتری است و حاوی روی بیشتر، پتاسیم بیشتر، منیزیم بیشتر، سلنیوم کمتر و کربوهیدرات کمتری است.
  • نخود فرنگی طعم خوبی دارد و فواید زیادی برای سلامتی دارد، از جمله پیشگیری از سرطان، تامین انرژی، کند کردن روند پیری و کمک به تنظیم سطح قند خون. علاوه بر این، این ماده غذایی حاوی مقدار کافی روی است.
  • کنجد سرشار از روی، می توانید آنها را روی هر غذایی بپاشید تا فوراً از مواد مغذی آن بهره مند شوید.
  • مقدار روی در بادام هندی او آن را به یک صبحانه سالم برای گیاهخواران تبدیل کرد. بادام هندی سرشار از چربی است، اما بیشتر محتوای آن چربی غیراشباع (نوعی چربی سالم) است که بدن به آن نیاز دارد.
  • قارچمهم نیست که چه نوع هستند، آنها سرشار از روی هستند.

منبع: تیم تولید محتوای طبایی

جزوه جامع خلق و خوی طبیعت

دیدگاهتان را بنویسید