معرفی منتول و خواص آن در طب سنتی


تبلیغات ایران عسل

معرفی منتول

منتول (منتول – بلورهای منتول – کریستال منتول – کریستال نعناع – خرس منتول – کافور نعناع – کافور نعناع – کریستال نعناع – جوهر اکالیپتوس) یک جامد کریستالی به شکل موم و چوب، با ظاهری شفاف یا سفید است که به صورت مصنوعی است. ساخته شده یا به طور طبیعی از روغن نعناع یا نعناع های دیگر تهیه شده است.

در دمای اتاق جامد است و در دمای کمی بالاتر ذوب می شود. این ماده یکی از محبوب ترین ترکیبات معطر در جهان است. روغن نعناع برای قرن ها مورد استفاده قرار گرفته است، اما منتول خالص اولین بار در سال 1862 توسط Oppenheim معرفی شد. افزایش تقاضای جهانی و نوسانات قیمت منتول طبیعی منجر به تحقیق در مورد سنتز احتمالی این ماده از سایر مواد خام شد.

در سال 1998 تولید جهانی منتول سالانه 800 تن برآورد شد که حدود 80 درصد آن طبیعی و 20 درصد مصنوعی بود. اما نوع مصنوعی آن در حال حاضر حدود 60 درصد مصرف آن را تشکیل می دهد.

در حالی که در گذشته این ترکیب بیشتر از گیاهان هم خانواده نعناع استخراج می شد، امروزه سنتز منتول از سایر مواد اولیه رواج بیشتری دارد. مواد اولیه معمول برای سنتز آن m-cresol، سیترال و میرسن است، اما ترکیبات دیگری مانند منتون، ترپن های تک و دو حلقه ای و ترپنوئیدها نیز در گذشته برای این منظور استفاده می شده است.

منتول یک الکل مونوترپن حلقوی است که به دلیل خواص خنک کنندگی و بوی نعناع باقی مانده روغنی که از آن مشتق شده است، شناخته شده است. به دلیل همین خصوصیات است که علاوه بر وانیل و مرکبات یکی از مهم ترین افزودنی های طعم دهنده است.

به همین دلیل در انواع محصولات مصرفی از شیرینی هایی مانند شکلات و آدامس گرفته تا محصولات مراقبت از دهان مانند خمیردندان به دلیل اثرات خنک کنندگی و بیولوژیکی آن استفاده می شود.

نعناع وحشی نوع اصلی نعناع است که برای ساخت کریستال های منتول طبیعی و پوسته های آن استفاده می شود. منتول همراه با منتون، ایزومنتون و سایر ترکیبات، طعم و بوی خنک کننده نعناع را به گیاهان، به ویژه اعضای جنس منتا می بخشد.

منتول به طور طبیعی در روغن نعناع (به همراه برخی منتون ها، استرهای متیل استات و سایر ترکیبات) وجود دارد که از Mentha × piperita (نعناع فلفلی) به دست می آید. در ابتدا گیاهان تنها منبع این ماده بودند. منتول به طور کامل در آب نامحلول است، اما به راحتی در الکل، دی اتیل اتر یا کلروفرم محلول است.

مونوترپن ها مانند منتول عمدتاً از گیاهان معطر استخراج می شوند. آنها پیام رسان های شیمیایی با عملکردهای مختلف و سایر ترکیبات آلی اساسی هستند. منتول یک ترکیب شیمیایی است که به طور طبیعی در نعناع و سایر گیاهان مشابه وجود دارد. البته منتول را می توان در آزمایشگاه نیز تولید کرد. این ترکیبی است که احساس خنکی در مجاری تنفسی ایجاد می کند.

جالب است بدانید که منتول در واقع دمای بدن را کاهش نمی دهد، بلکه گیرنده های حرارتی بدن را تحریک می کند تا سیگنالی به مغز ارسال کنند که بدن در حال خنک شدن است.

اثر خنک کنندگی منتول فقط در مورد داروها صدق نمی کند. تقریباً یک چهارم سیگارهای موجود در بازار حاوی منتول هستند، با مقادیر کمی منتول حتی در سیگارهای معمولی. منتول که برای اولین بار در دهه 1920 و 1930 به تنباکو اضافه شد، شدت دود سیگار و تحریک ناشی از نیکوتین را کاهش می دهد.

منتول طبیعی به طور انحصاری از Mentha canadensis جدا شده است، اما می توان آن را با فرآیندهای مختلف در مقیاس صنعتی سنتز کرد. چین یکی از بزرگترین تامین کنندگان روغن نعناع و منتول کریستال است.

فرآیند تولید منتول کریستال

پس از جمع آوری روغن نعناع توسط کشاورزان، باید قبل از سرد شدن آن را فیلتر کرد، زیرا معمولاً حاوی مقداری آب و سایر ناخالصی ها است که از تشکیل کریستال های منتول جلوگیری می کند.

روغن خالص به آرامی و به تدریج سرد می شود، جایی که کریستال های منتول تشکیل می شود. فرآیند انجماد معمولا شامل سه مرحله سرد در دمای 14 درجه سانتی گراد و 10 درجه سانتی گراد و منفی 5 درجه سانتی گراد برای ساعت ها است. گاهی اوقات فرآیند واقعی 48 ساعت طول می کشد و دمای خنک کننده به -20 درجه سانتیگراد کاهش می یابد. خنک شدن تدریجی و آهسته منجر به تشکیل کریستال های بزرگتر و منظم تر می شود.

جداسازی کریستال های منتول از روغن بدین صورت است که ابتدا روغن مایع باقیمانده را از کریستال جدا کرده و کریستال ها را در سانتریفیوژهای بزرگ که با سرعت حدود 1200 دور در دقیقه می چرخند سانتریفیوژ می کنند. برخی از تولیدکنندگان در طی فرآیند سانتریفیوژ، کریستال ها را با مقدار کمی آب شستشو می دهند.

کریستال‌های سانتریفیوژ شده روی سینی‌هایی در محفظه‌های بزرگ یا یک اتاق مخصوص پخش می‌شوند، جایی که تقریباً 36 ساعت در جریان هوای آهسته در دمای حدود 26 درجه سانتی‌گراد خشک می‌شوند. این عملیات باید با دقت انجام شود. سپس کریستال ها برای بسته بندی و بازاریابی آماده می شوند.

خواص و کاربرد منتول

**توجه داشته باشید قبل از مصرف گیاهان دارویی و داروهای گیاهی حتما با پزشک متخصص طب سنتی مشورت کنید **

منتول یکی از ترکیبات مهم تیره نعناع است و از زمان های بسیار قدیم در طب سنتی برای درمان بیماری های مختلف استفاده می شده است. این ماده در زمینه های مختلفی از داروسازی (فروش مواد شیمیایی دارویی) و آرایشی و بهداشتی گرفته تا صنایع تنباکو و مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرد که کاربردهای آن به عنوان تقویت کننده طعم، نگهدارنده و خنک کننده است.

  1. بی حس کننده موضعی و ضد درد.
  2. گلودرد و سرفه را تسکین می دهد.
  3. گرفتگی و رگ به رگ شدن عضلات را برطرف می کند.
  4. کاهش تب، سردرد و سرگیجه.
  5. خواص ضد قارچی، ضد باکتریایی و ضد ویروسی.
  6. تسکین علائم تهوع.
  7. درمان اختلالات گوارشی و معده مانند سندرم روده تحریک پذیر.
  8. درمان اسهال.
  9. کاهش مشکلات سینوسی
  10. علائم سرماخوردگی و آنفولانزا را کاهش می دهد.
  11. بیماری های دهان و لثه مانند آفت را درمان می کند. تاول یا تبخال.
  12. عوارض بیماری های مفصلی مانند آرتریت، کمردرد، رگ به رگ شدن و … را کاهش می دهد.
  13. کاهش تحریکات و خشکی پوست سر و شوره سر.
  14. پوست را شاداب و احیا می کند.
  15. خارش پوست را تسکین می دهد.
  16. پیشگیری از آکنه.
  17. احتقان بینی را برطرف می کند.
  18. دافع کنه زنبور عسل.
  19. با استنشاق منتول و سیگار، سطح اضطراب و استرس کاهش می یابد.
  20. افزودن کریستال های منتول به محصولات مراقبت از مو به تقویت و تغذیه مو کمک می کند و باعث رشد سالم مو می شود.

شرح برخی از کاربردها و خواص منتول

  • می تواند به عنوان یک مسکن موضعی در برخی از محصولات مراقبت از پوست عمل کند. در بسیاری از پاک کننده ها و شوینده های ضد آکنه یافت می شود. این به دلیل توانایی آن در ایجاد احساس خنک کننده است. منتول به جای کاهش دمای پوست، جریان کلسیم را در امتداد اعصاب مسئول تشخیص دما مسدود می کند. در نتیجه پایانه های عصبی پیامی به مغز می فرستند که پوست در حال خنک شدن است.
  • احساس خنکی ایجاد شده توسط منتول آن را به یک ماده بسیار مفید در محصولات پس از آفتاب مانند کرم ها، لوسیون ها و ژل ها تبدیل می کند، زیرا احساس گرما و درد ناشی از قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید را کاهش می دهد. این نوع ماده همچنین در محصولاتی یافت می شود که می توان آنها را به صورت موضعی روی پیشانی برای تسکین سردرد استفاده کرد.
  • از دیگر مصارف آن در لوازم آرایشی و بهداشتی و محصولات مراقبت شخصی می توان به عطر و طعم دهنده اشاره کرد. این ماده طعم و بوی نعناع خاصی دارد. همچنین در محصولات مراقبت از لب استفاده می شود زیرا جریان خون را در ناحیه بهبود می بخشد و در نتیجه اثر حجم دهنده موقتی دارد.
  • این ماده را فقط روی پوست و به صورت موضعی استفاده کنید. ناحیه آسیب دیده را تمیز و خشک کنید. ابتدا مقدار کمی از آن را روی پوست آرنج خود امتحان کنید، اگر حساسیت ندارید از آن استفاده کنید. از این محصول بر روی پوست آسیب دیده یا تحریک شده (مانند پوست بریده شده، خراشیده، آفتاب سوخته، عفونی یا دارای آکنه) استفاده نکنید.
  • استفاده از منتول به عنوان اسانس در غذاها، غذاهای با طعم و معطر نعناع مانند آدامس، قرص نعناع و خمیر دندان، دهان شویه، آب نبات، آب نبات دارویی، سیگار، تنباکو، الکل، شامپو سر و بدن، صابون، لوازم آرایشی و عطر و … روغن ضروری
  • بخور نعناع یا بخور کریستال علاوه بر رفع مشکلات تنفسی، سینوزیت و … در رفع خروپف در خواب نیز موثر است. و باعث آرامش و خواب راحت می شود.

پماد ویکس

معروف ترین محصول منتول در ایران پماد تسکین دهنده درد ویکس است که به عنوان مسکن دردهای عضلانی استفاده می شود.

ویکس یک پماد منتول قدیمی است. پماد ویکس از چندین ترکیب گیاهی و روغنی تسکین دهنده مانند نعناع، ​​اکالیپتوس و کافور ساخته شده است. Vicks یک پماد پرمصرف است که می تواند برای تسکین احتقان راه هوایی و سایر علائم سرماخوردگی و آنفولانزا استفاده شود. استفاده موضعی از آن روی قفسه سینه یا پشت باعث می شود بیمار احساس آرامش کند و علائم را تسکین دهد.

پماد Vicks بیش از صد سال است که وجود دارد و یکی از پرمصرف ترین داروهای ضداحتقان موجود است.

Vicks برای تسکین سریع سردرد سینوسی، می توانید به راحتی از Vicks استفاده کنید. Vicks همچنین به درمان میگرن کمک می کند. مواد اولیه اصلی ویکس کافور، روغن اکالیپتوس و منتول، همه این مواد باعث بهبود سردرد می شوند.

موم
موم

عوارض و اقدامات احتیاطی و موارد منع مصرف منتول

  • مصرف آن می تواند خطرناک باشد و مصرف بیش از حد آن که با مصرف زیاد فرآورده های حاوی منتول اتفاق می افتد بسیار کشنده و خطرناک است. این مقدار 150-50 میلی گرم تخمین زده می شود. عوارض مصرف بیش از حد عبارتند از درد شکمی، فیبریلاسیون دهلیزی، کما، سرگیجه، بی حالی، حالت تهوع، بثورات پوستی، لرزش، استفراغ، سرگیجه.
  • بعد از کار دست های خود را کاملا بشویید.
  • این دارو را بلافاصله قبل، حین یا بعد از فعالیت هایی که دمای پوست را افزایش می دهند (مانند حمام کردن، شنا کردن، ورزش های شدید) استفاده نکنید.
  • پوست درمان شده را با بانداژ محکم نپوشانید یا از پد گرم کننده استفاده نکنید.
  • سوزش، درد، تورم یا تاول، قرمزی یا سوزش شدید پس از مصرف می تواند از عوارض مصرف آن باشد.
  • در صورت تماس مقدار زیادی از این ماده با پوست، حساسیت شدید، خارش و سوزش مشاهده می شود. همچنین در تماس با چشم باعث سوزش می شود. اگر این ماده وارد چشم شما شد سریعا آنها را بشویید و به نزدیکترین مرکز بهداشت مراجعه کنید.

منبع: تیم تولید محتوای طبایی

جزوه جامع خلق و خوی طبیعت

دیدگاهتان را بنویسید