نفخ شکم شایع ترین بیماری دستگاه گوارش است


تست طبيعي مزاج

نفخ شکم شایع ترین بیماری گوارشی و یکی از شایع ترین شکایات اجتماعی است. در بسیاری از موارد علت ارگانیک شناخته شده ای برای این عارضه که به آن نفخ عملکردی می گویند وجود ندارد. اگرچه تا حدود سه دهه پیش بیماری عملکردی دستگاه گوارش صرفاً روانی تلقی می شد، اما امروزه ارتباط بین عوامل فیزیولوژیکی و روانی در این بیماری مورد توجه قرار می گیرد. طب سنتی ایران علاوه بر توجه به علل غیر ارگانیک (علل اختلالات حسی)، سایر علل ارگانیک (اختلالات، …) را با توجه به اصول خود معرفی می کند که می تواند در درمان این عارضه کمک شایانی کند.

دمیدن در لغت به معنای گاز در شکم، باد در شکم، نفخ شکم و در اصطلاح پزشکی به معنای بزرگ شدن (ببعد و نفخ) معده و روده در اثر تجمع گاز است. نفخ عبارت است از تجمع گاز در دستگاه گوارش که با نفخ و نفخ، احساس پری و فشار در شکم بعد از غذا خوردن و آروغ زدن مشخص می شود. نفخ شکم نشانه سوء هاضمه است و معمولاً در اثر مصرف برخی مواد غذایی که باعث نفخ و نفخ می شود، ایجاد می شود.

راهکارهایی برای درمان نفخ

1: اصلاح رژیم غذایی و رفع یبوست در کاهش نفخ موثر است.

2: مقداری سبوس گندم یا نمک را گرم کنید و در حوله بپیچید و روی شکم خود قرار دهید.

3: ورزش روزانه و فعالیت بدنی منظم در بهبود ورم موثر است.

4: 1-2 یک قاشق غذاخوری گلپر را کمی چرخ کرده و با همان مقدار پودر آب نبات مخلوط کنید. پودر حاصل را به سه قسمت تقسیم کرده و بعد از غذا با کمی عرق بهار نارنج میل کنید.

5: زیره و زیره سیاه را روزی 3-2 فنجان بجوشانید.

6: بابونه و نعنا را روزی 3 فنجان بجوشانید.

دمیدن
دمیدن

پرهیز در بیماران مبتلا به نفخ

  • غذاهای چرب و سرخ شده و سنگین و ترش یا تند یا تند، غذاهای کارخانه ای و آماده، قهوه و نسکافه و کاکائو، چای گل، نوشابه های گازدار، شیرینی و فست فود، آب یخ، سیر، پیاز، چغندر و شلغم خام، لوبیا پفکی، پرتقال، نارنگی، کلم، میوه هایی مانند هلو، آلو، خیار و کدو تنبل.

توصیه های غذایی برای بیماران مبتلا به نفخ

  • به جای گوشت گاو و گوساله از گوشت گوسفند و مرغ (مرغ جوان، بلدرچین، کبک و…) استفاده کنید.
  • تنقلات و شیرینی های طبیعی: کشمش (15-20 عدد)، انجیر خشک (5 عدد)، بادام پوست کنده (10 عدد یا به شکل حریره بادام یا شیر بادام)، عسل 2 تا 3 قاشق مرباخوری
  • از زنجبیل، دانه کرفس، آویشن، شوید و بادیان، زیره و زیره سیاه در غذاها به عنوان ادویه استفاده کنید.
  • سبزیجاتی مانند شوید، جعفری، ریحان، نعناع، ​​نعناع و زیره را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
  • اگر می خواهید ماست یا سالاد بخورید یک ساعت قبل از غذا یا دو ساعت بعد از غذا میل کنید و ادویه فوق را اضافه کنید.
  • نان تست با عسل طبیعی یا مربای سیب، ترشی شده و برای صبحانه سرو می شود.
  • سبزی پلو با شوید و گشنیز.
  • مرغ کباب و برگ کباب.
  • سیب زمینی ها را پوست گرفته و آب آن را بگیرید.

نسخه های معمولی استادان

  1. زیره، شوید و خربزه را به نسبت مساوی در یک لیوان بریزید و بعد از هر غذا یک قاشق غذاخوری از این مخلوط را خشک یا در آب جوش بنوشید.
  2. شوید و آب نبات: فقط شوید را می توان برای دفع نفخ استفاده کرد. 2 قسمت شوید و 1 قسمت آب نبات را بزنید و هم بزنید و به صورت پودر بخورید.
  3. انیسون نقل قول: بادیان را در ظرفی بریزید و شربت شکر را روی آن بپاشید. تابه را تکان دهید تا بادیان را با شکر بپوشانید. بعد از خشک شدن، بعد از خوردن چند دانه بجوید.
  4. با افزودن گلپر له شده به عدس و لوبیا می توان تورم آنها را کاهش داد.
  5. پف لوبیا را می توان به روش دیگری کنترل کرد: مثلاً نخود به دلیل بیماری رافینوز متورم می شود که برخی افراد نخود را خیس کرده و آب می ریزند. البته آب خیس شده ای که می ریزد منجر به از دست رفتن مقدار قابل توجهی از ویتامین های گروه B و سایر مواد مغذی می شود و نه تنها رافینوز از بین می رود. اما چیزی که پیدا شده این است که وقتی نخود را با برنج می‌جوشانند، اثر تورم نخود و لوبیا به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد تا جایی که مقدار برنج به آرامی با نخود برای چند ساعت پخته می‌شود.
  6. روغن شکم و بند ناف: برای این کار چند قطره روغن زیتون و روغن بابونه را روی شکم بریزید و اطراف ناف و اطراف آن را در جهت عقربه های ساعت به مدت 15 دقیقه ماساژ دهید. این کار را ۲ تا ۳ بار در روز تکرار کنید.
  7. بعد از غذا یک قاشق چایخوری شوید بجوید و سپس با نصف لیوان آبجوش و عسل میل کنید.
  8. کمی سقز را با کمی عسل مخلوط کرده و به مدت نیم ساعت مانند آدامس بجوید و در آخر قورت دهید. این کار را 1-2 بار در روز انجام دهید.
  9. 1 قاشق غذاخوری خاکشیر و 1 قاشق چایخوری زردچوبه را با آب جوش، کمی نعناع و کمی نبات مخلوط کرده و 4 بار در روز گرم کنید.
  10. ماکارونی یا رب سیب 3 قاشق مرباخوری در روز.
  11. 10 گرم زیره، 10 گرم شوید و 5 گرم بادیان را با هم پودر کنید. ۱ قاشق غذاخوری از آن را در یک لیوان آب جوش بجوشانید و نیم ساعت بعد از غذا میل کنید.
  12. پودر زنجبیل و شکر را به نسبت 1 به 10 مخلوط کنید و بعد از هر وعده غذایی نصف قاشق چایخوری بنوشید.
  13. سقز را به مدت نیم ساعت مانند آدامس بجوید و سپس آن را در آب و عسل خیس کنید.

منبع: کتاب طب ایرانی

تست طبيعي مزاج

دیدگاهتان را بنویسید