پاکسازی بدن در فصل بهار


تست مزاج

در طب سنتی معتقدند تجمع بیش از حد مواد زائد در کبد و پاکسازی کبد از سموم مانع از جریان یکنواخت خون و انرژی به تمام قسمت‌های بدن و در نتیجه بیمار شدن قسمت‌های ضعیف‌تر بدن و همچنین بیماری می‌شود. بر این باورند که همانطور که برف در هنگام گرم شدن هوا ذوب می شود، مواد زائد انباشته شده در طول زمستان نیز باید از بدن انسان خارج شوند. در فصل زمستان بسیاری از افراد به دلیل تحرک کمتر و پرخوری، تجمع مواد زائد در بدن را تجربه کرده اند که در فصل بهار باعث بروز بیماری های بیشتری می شود و با گرم شدن تدریجی هوا در فصل بهار، این مواد زائد به تدریج ذوب شده و حرکت می کنند. بنابراین در فصل بهار چربی ها و سموم از بافت های بدن خارج شده و وارد جریان خون می شوند، غلیظ شدن خون از سموم و بلغم باعث سفتی و خشکی ماهیچه ها، تجمع پلاک در رگ ها، افزایش ترشح بلغم و گاهی تب می شود. نیازهای بدن او در این فصل توانایی دفع سموم بلغم و چربی اضافی را دارد.

دستور العمل های عمومی استادان برای پاکسازی بدن در بهار

دوغ صورتی: 35 گرم از غنچه های گل محمدی کاشان را که از کاسبرگ جدا شده اند بردارید و چند ضربه بزنید تا تخم های سیاه آن جدا شود و دور بریزید. سپس گلبرگ ها را آسیاب کرده و به صورت خمیر دربیاورند و در 2 فنجان دوغ با درب به مدت 15 دقیقه خیس کنید. هنگام صرف غذا 1 قاشق چایخوری نمک اضافه کنید و نان را بپوشانید یا بگذارید. این ترکیب باید قبل از ناهار مصرف شود.

در روز خوردن دوغ از خانه بیرون نروید. علائم در عرض 2 ساعت ظاهر می شود. سپس معده با قلب شروع به کار خواهد کرد. برای از بین بردن قولنج باید یک لیوان آب جوش در حین راه رفتن بنوشید و برای صاف کردن معده به تخلیه معده بروید تا قولنج برطرف شود و وقتی معده ۶ بار کار کرد ۲ عدد نان را با ۱ لیوان بخورید. از آب سیب . اگر نیم ساعت بعد از خوردن نان تست همچنان اسهال دارید، 1 قاشق چایخوری چای خشک را میل کنید و با مقداری آب سرد در دهان بگذارید تا رفع شود (آب سرد باعث افزایش صورتحساب چای می شود).

فصل بهار

نسخه های عمومی اساتید برای پاکسازی صفرا

  1. زرشک، زعفران و کاسنی جوشش خون را کاهش داده و صفرا را دفع می کند، انسدادها را باز می کند و خون را پاک می کند.
  2. آب انار
  3. آلو شفاف
  4. سوپ تمر هندی
  5. آش آبگورا
  6. هویج خاکستر کارا
  7. سوپ لیپوماتیک: باید به مدت ۷ روز صبح میل شود.
  8. پایه کدو و اسفناج
  9. رژیم انار در هر وعده، 3 دانه انار به طور کامل جویده می شود، اما بدون چربی انار (غشاهای سفید بین دانه های انار). گاهی برای 3 روز و گاهی 1 هفته تجویز می شود. در صورت ضعف، بیماران می توانند از عسل زیر زبانی یا یک لیوان آب پرتقال با یک قاشق غذاخوری شکر قهوه ای استفاده کنند.
  10. شربت فوکو: قبل یا وسط غذا 2 قاشق غذاخوری بدون آب بخورید (روش تهیه شربت فاواک در مقاله بعدی توضیح داده شده است.)
  11. شربت عناب: با آب رقیق کنید و در طول روز بنوشید. (طرز تهیه شربت عناب در مطلب بعدی توضیح داده شده است.)
  12. یک فنجان آب کاسنی، 1 قاشق غذاخوری حشیش، 1 قاشق غذاخوری گشنیز را با هم مخلوط کرده و 3 بار در روز با معده خالی نیم ساعت قبل از ناهار و شام میل کنید. این ترکیب برای بیمارانی که صفرا افزایش یافته مفید است.
  13. رنگ بنفش با شکر : گل بنفشه ۵ گرم شکر ۵ گرم. شب ها مخلوط گل بنفشه با پودر قند بخورید.
  14. شربت تمر هندی: ۲ قاشق غذاخوری از آن را در آب ولرم بریزید و مانند آبی که در روز می نوشید بنوشید. 3-4 بار در روز. فاصله شربت تمر هندی با غذا باید حداقل 2 ساعت باشد. نکته: تمر هندی را می نوشیم تا برای اعصاب مضر نباشد و جذب آن توسط کبد زیاد شود. (طرز تهیه شربت عناب در مطلب بعدی توضیح داده شده است.)
  15. آلو بخارا 250 گرم، تمر هندی 150 گرم، شکر قهوه ای 100 گرم، ترنجبین 100 گرم. یک شب در ظرف چینی یا کریستالی با 7 لیوان آبجو می ماند تا صبح و صبح استخراج شود. 2 لیوان صبح ناشتا بنوشید. اگر تا ساعت 4 بعد از ظهر 4 تا 5 بار معده کار نکرد، 2 فنجان دیگر بخورید. اگر همان روز معده 45 بار اثر می کند، صبح روز بعد با معده خالی تا چند روز آینده مصرف کنید تا مایع تمام شود (مایع را هر بار گرم کنید). برای سوزش سر دل، هنگام راه رفتن فنجان به فنجان گلاب یا آب جوش بخورید تا معده را کار کرده و درد را از بین ببرید.
صفرا
صفرا

معرفی دو شربت فاواک

1_ شربت اول

عرقیات: زینیان، زیره، کرفس، کلپورا (مریم گلی)، بومادران، گشنیز، برگ هلو، هر کدام یک شیشه.

آب میوه ها: انار، زرشک، گریپ فروت، تمشک، گوجه سبز، هلو نیمه رسیده، هلو نیمه رسیده هر کدام 250 گرم.

شیوه آماده سازی: آب میوه ها و عرقیات را به مدت 10 دقیقه روی حرارت ملایم بجوشانید سپس کمی عسل یا شکر به آن اضافه کنید تا شیرین شود و اجازه دهید 10 دقیقه دیگر بجوشد. نصف قاشق چایخوری زعفران ساییده شده را اضافه کنید و 10 دقیقه دیگر بجوشانید. در یخچال نگهداری شود.

2_ شربت دوم

عرقیات: بومادران، بومادران، سداب، برگ هلو، هلو، ترب، ابسنت هر کدام یک فنجان.

آب میوه ها: انار، کنار، هرک (خرمای نارس)، زرشک، سیب، تمشک یا زالزالک، انگور هر کدام ۲۵۰ گرم.

شیوه آماده سازی: آب میوه ها و عرقیات را به مدت 10 دقیقه روی حرارت ملایم بجوشانید سپس کمی عسل یا شکر به آن اضافه کنید تا شیرین شود و اجازه دهید 10 دقیقه دیگر بجوشد. نصف قاشق چایخوری زعفران ساییده شده را اضافه کنید و 10 دقیقه دیگر بجوشانید. در یخچال نگهداری شود.

شربت فاواک در داروخانه ها و داروخانه ها موجود است.

شربت عناب تازه

برای تهیه شربت عناب باید در سال جاری ابتدا عناب تازه و نرم را به میزان دلخواه شسته و به مقدار 4 تا 10 بار عناب به آن آب اضافه کنید، برای حدود هشتصد گرم عناب حداقل چهار لیتر آب بریزید. عناب را در قابلمه ای بریزید و در آن بجوشانید. بعد از اینکه عناب نرم شد و کاملاً پخته شد، آن را با پشت کاردک شکسته و خوب مخلوط کنید. حالا عناب های پخته شده را از صافی یا آبکش رد کنید، بعد از آبکش کردن عناب های پخته شده باید به همان میزان شکر سفید را مخلوط کنید، برای این مقدار عناب حداقل دو تا سه کیلو شکر کافی است. پس از افزودن شکر، دوباره آن را می جوشانند تا قوام شربت به دست آید. وقتی مایع صاف شده را برای بار دوم می جوشانید مراقب باشید زیاد روی اجاق نگذارید تا خیلی غلیظ و سفت نشود بهتر است فقط چند دقیقه روی اجاق بگذارید. تا زمانی که فقط شکر در آن حل شود و شربتی شود.

بعد از سرد شدن شربت را در ظرف شیشه ای ریخته و در یخچال نگهداری می کنیم و هنگام مصرف نصف فنجان را در یک لیوان آب حل کرده و میل کنیم.

شربت عناب آماده در داروخانه ها و سوپرمارکت ها موجود است.

شربت تمر هندی

عناصر:

  • تمر هندی تازه: 500 گرم
  • آب: 4 تا 5 لیوان
  • شکر: 750 گرم
  • گلاب: چند قطره (اختیاری)

شیوه آماده سازی:

  • تمر هندی تازه را پوست بگیرید و یک شب در 3 تا 4 فنجان آب خیس کنید.
  • سپس دستان خود را بشویید و تمر هندی را با دست له کنید تا مغز و پوست آن از گوشت جدا شود.
  • سپس آن را از فیلتری که خیلی درشت نباشد رد کنید. گوشت تمر هندی را با گرفتن کامل از پوسته و هسته آن جدا کنید. در صورت نیاز می توانید کمی آب روی تمر هندی بریزید و دوباره با دست مخلوط کنید تا فقط دانه ها و پوست آن باقی بماند.
  • سپس مایع به دست آمده را به مدت 2 تا 3 دقیقه بجوشانید و دوباره به آرامی از یک صافی بسیار ریز صاف کنید. اگر عبور از صافی مشکل است، آب را کم کم اضافه کنید تا تمام مایع از صافی عبور کند. شکر را به آن اضافه کنید و روی حرارت متوسط ​​قرار دهید. وقتی به جوش آمد کف را با دقت و حوصله روی آن جمع کنید. شربت باید بجوشد تا غلیظ شود.
  • نصف قاشق غذاخوری شربت را کنار بگذارید تا غلظت آن را تست کنید. وقتی خنک شد غلظت آن مشخص می شود.
  • برای سرو مقداری شربت در لیوان بریزید و آب اضافه کنید. در صورت تمایل می توانید چند قطره گلاب اضافه کنید. این نوشیدنی را کاملا سرد همراه با یخ بنوشید.

نکته:

  1. بهتر است این شربت را در ظروف لعاب دار یا شیشه ای تهیه کنید.
  2. همچنین سعی کنید از قاشق فلزی برای هم زدن استفاده نکنید.
  3. با توجه به ذائقه خود یا ترش یا شیرین بودن تمر هندی می توانید مقدار شکر را کم یا زیاد کنید.

شربت تمر هندی آماده در داروخانه ها و داروخانه ها موجود است.

دفع ماده سیاه

نسخه عمومی معلمان کارگردانی دفع ماده سیاه

  • 10 گرم گل گاوزبان و 1 عدد لیمو عمانی را با 2 فنجان آب 10 دقیقه می جوشانند و 10 دقیقه می جوشانند و صاف می کنند و یک فنجان می نوشند تا عرق کند.
  • آب عناب (15 واحد); سپس (10 واحد)؛ گل گاوزبان، بادرنجبویه، اسطوخودوس، پرسیاوش، انیسون، تره فرنگی، شیرین بیان (هر کدام 7 عدد) که همگی از وسط نصف شده اند. برای هر بار استفاده (در طول روز نیم ساعت قبل از صبحانه و شب قبل از خواب) یک قاشق غذاخوری از پودر را در یک و نیم فنجان آب به مدت 10 دقیقه روی حرارت ملایم می جوشانند تا یک فنجان باقی بماند. سپس دارو را صاف کرده و در حالی که گرم است بخورید. این کار را 15 روز ادامه دهید و در روز شانزدهم از ملین مانند آب پنیر افتیمونی استفاده کنید.
  • نکته : : بروز حالاتی مانند حالت تهوع، سرگیجه، نفخ و بثورات پوستی پس از مصرف دارو، نشانه وجود مقدار زیاد سودا در بدن است که با بلوغ برانگیخته می شوند. در این موارد باید مدتی ملین را قطع کنید و فقط از ملین استفاده کنید.

نسخه های رایج اساتید برای خلط رسیده

  1. 10 گرم رازیانه، 10 گرم انیسون، 10 گرم شیرین بیان، 1 لیوان آب، 1 لیوان گلاب، 35 گرم گلابون عسل، مواد بدون عسل را با هم می جوشانند تا 1 فنجان باقی بماند، سپس صاف می کنند، سپس در آن را حل کرده و دوباره صاف کنید. این ملین را صبح مصرف کنید. این ملین برای دفع بلغم از رگ های خونی و رفع گرفتگی های ناشی از بلغم مفید است.
  2. آب نخود برای رفع بلغم بسیار مفید است، حداقل مصرف آب نخود برای رفع بلغم 4 روز و حداکثر 12 روز می باشد. معمولا آب نخود به مدت 4 روز تجویز می شود. بنابراین در ساعت 8 صبح، 12 ظهر و 16 بعد از ظهر (هر 4 ساعت یک بار) به تنهایی یا همراه با نان مصرف می شود و در 4 روز آینده به بیمار آبگوشت می دهند. مجدداً به مدت 4 روز تجویز می شود اگر بعد از 12 روز علائم سرما و رطوبت از بین رفته و قوای بدنی افزایش یابد، یعنی بلغم بالغ شده است.

منابع: کتاب طب ایرانی و گروه گردآوری مطالب طبایی

جزوه جامع خلق و خوی طبیعت

دیدگاهتان را بنویسید